Αλλεργίες Σε Τροφές

Αλλεργίες Σε Τροφές

Αλλεργίες Σε Τροφές

Οι αλλεργίες γίνονται ολοένα και πιο συχνές και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Τα περισσότερα αλλεργικά άτομα εμφανίζουν ήπιες αντιδράσεις, αλλά περιστασιακά, σε περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, μπορεί να παρουσιάσουν μια οξεία και απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται αναφυλαξία. Κατ’αυτήν, το σώμα μας αντιδρά ταχύτατα με την ανάπτυξη οιδήματος στο στόμα και στο λαιμό, με αποτέλεσμα αναπνευστική δυσχέρεια και ενδεχόμενη λιποθυμία. Απαιτείται επείγουσα παρέμβαση και άμεση κλήση ασθενοφόρου, σε υποψία τέτοιας κατάστασης. Eάν κάποιο άτομο έχει υποστεί στο παρελθόν σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, καλό είναι να έχει μαζί του μια ένεση αδρεναλίνης. Ορισμένες τροφές, όπως για παράδειγμα το σιτάρι, το γάλα, τα αυγά και τα φυστίκια, προκαλούν περισσότερα προβλήματα από άλλες, γιατί μπορεί να υπάρχουν μέσα σε βασικά φαγητά, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αποφυγή τους. Mέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τη συγκεκριμένη τροφή, ώστε να προληφθούν τα πιθανά προβλήματα από τη λήψη της. Ορισμένες ήπιες αντιδράσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιισταμινικά χάπια, αλλά είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε το αλλεργιογόνο, λόγω του ενδεχομένου κινδύνου πρόκλησης κάποιας πολύ πιο σοβαρής αντίδρασης στο μέλλον. Συνήθεις τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις:

  • Θαλασσινά, ιδιαίτερα γαρίδες και μύδια
  • Φυστίκια
  • Αυγά
  • Γάλα
  • Σιτάρι
  • Εσπεριδοειδή και φράουλες
  • Προϊόντα σόγιας
  • Μπανάνες
  • Πρόσθετα τροφίμων
  • Σοκολάτα
  • Σουσάμι