Παιδικές Ημικρανίες Λόγω Των Τροφών

Παιδικές Ημικρανίες Λόγω Των Τροφών

Παιδικές Ημικρανίες Λόγω Των Τροφών

Αν ένα παιδί υποφέρει από ημικρανίες, αυτές είναι πιθανό να οφείλονται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, κάτι που σπάνια υποψιάζεται κανείς. Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη του Βρετανού Joseph Egger παιδιάτρου-νευρολόγου στην Κλινική Παίδων του Λονδίνου. Ο Dr. Egger μελέτησε τις συνέπειες της δυσανεξίας σε διάφορες τροφές που εμφάνιζαν 88 παιδιά με σοβαρό πρόβλημα ημικρανίας. Προς μεγάλη έκπληξη, διαπίστωσε πως οι έντονοι πονοκέφαλοι που ταλαιπωρούσαν αγόρια και κορίτσια ηλικίας τριών εώς δεκαέξι ετών, υποχώρησαν στο εντυπωσιακό ποσοστό του 93% όταν τα παιδιά διέκοψαν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Ορισμένα από αυτά ανακουφίστηκαν σχεδόν αμέσως μόλις αυτές εξαιρέθηκαν από το διαιτολόγιό τους, ενώ σε άλλα οι πονοκέφαλοι παρέμειναν για ακόμα τρεις εβδομάδες από τη στιγμή της διακοπής. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι 55 διαφορετικές τροφές προκαλούσαν τους πονοκεφάλους, καθώς και άλλα επώδυνα συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, άσθμα, έκζεμα και υπερκινητικότητα. Η υπ’αριθμόν ένα ένοχη τροφή αποδείχτηκε το αγελαδινό γάλα. Ακολουθεί το αυγό, η σοκολάτα, το πορτοκάλι και το σιτάρι, το τυρί και η ντομάτα. Χαμηλότερα στον κατάλογο βρέθηκαν το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας, το καλαμπόκι, η σόγια, το τσάι, η βρόμη, ο καφές, τα φυστίκια, το μπέικον, η πατάτα, το μήλο, το ροδάκινο, το σταφύλι, το κοτόπουλο, η μπανάνα, η φράουλα, το πεπόνι και το καρότο. Τα περισσότερα παιδιά αντιδρούσαν σε διάφορες τροφές, αν και περίπου το 20% εμφάνισε αντίδραση μόνο σε μία. Ορισμένες από τις ημικρανίες παρουσιάστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά μετά την καταναλωση της ένοχης τροφής, ενώς σε άλλες περιπτώσεις μεσολάβησε περισσότερο από μια εβδομάδα εώς ότου εκδηλωθεί ο πόνος. Ο μέσος όρος εμφάνισης ήταν δύο με τρεις μέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις περισσότερες φορές στα παιδιά άρεσαν ιδιαίτερα οι τροφές που ευθύνονταν για το πρόβλημα. “Συχνά εκδήλωναν ιδιαίτερη λαχτάρα και κατανάλωναν τις ύποπτες τροφές σε μεγάλες ποσότητες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dr. Egger. Ο καθηγητής εικάζει μάλιστα ότι, σε αντίθεση με τις τυπικές τροφικές αλλεργίες που εμφανίζονται άμεσα ακόμα κι έπειτα από την κατανάλωση ελάχιστης ποσότητας συγκεκριμένης τροφής, εκείνες που επιφέρουν ημικρανίες εκδηλώνονται αργά, απαιτούν χρόνια έκθεση στα αντιγόντα των τροφών και μεγαλύτερες ποσότητες για να προκαλέσουν αντιδράσεις.