Το Μέλι

Το Μέλι

Το Μέλι

Eίναι ένα φυσικό προϊόν, που παράγεται κυρίως από το νέκταρ που συλλέγουνε οι μέλισσες από τα άνθη. Σημαντική όμως ποσότητα μελιού παράγεται από σακχαρώδεις εκκρίσεις άλλων οργάνων ορισμένων φυτών και από εκκρίσεις ορισμένων εντόμων (μέλι από πεύκο, έλατο, ρείκι). Πολύ συχνά οι γονείς ρωτούν αν το μέλι είναι καλύτερο και πιο υγιεινό από τη ζάχαρη. Το μέλι, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι επεξεργασμένο από τις μέλισσες και όχι από τους ανθρώπους. Περιέχει όμως περισσότερη φρουκτόζη απ’ότι η κοινή ζάχαρη. Η φρουκτόζη μεταβολίζεται διαφορετικά από τα άλλα μόρια σακχάρου και προκαλεί μικρότερη αύξηση στο ζάχαρο του αίματος. Έτσι λοιπόν, ίσως είναι λίγο πιο «ήπια» για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το μέλι αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και είναι ένας πραγματικός «θησαυρός υγείας». Είναι απαραίτητη τροφή για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Περιέχει περισσότερες βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα και σίδηρο απ’ότι η κοινή ζάχαρη, αλλά δυστυχώς δεν παύει και πάλι να είναι μια πηγή θερμίδων και, για το λόγο αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Φυσικά, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε όπου μπορείτε μέλι αντί για ζάχαρη, γιατί δίνει περισσότερη ενέργεια και είναι πολύ πιο υγιεινό. Στο σημείο αυτό, να πούμε, ότι ποτέ δε πρέπει να δίνετε μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να πάθουν βοτουλισμό, ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης.